Există o legumă care nu este foarte populară în România, dar care are multiple beneficii pentru sănătate, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din bucătăria nimănui.
Apio face parte din familia Apiaceae, care include morcovi, păstârnac, pătrunjel și țelină. Tulpinile sale crocante fac din această legumă o gustare populară cu conținut scăzut de calorii și poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Fibrele din apio pot aduce beneficii asupra sistemului digestiv și cardiovascular. Aceasta conține, de asemenea, antioxidanți care pot juca un rol în prevenirea bolilor.
Nutrienții din planta de țelină și semințele acesteia pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Merită să ne amintim, totuși, că acești nutrienți apar în cantități relativ mici în țelină. Doar consumul de apio nu este de natură să prevină sau să vindece vreo boală, spun experții în sănătate, citați de publicația Medical News Today.
Apio conține un compus vegetal numit apigenină, care este folosit în medicina tradițională chineză ca agent antiinflamator, antibacterian, antiviral și antioxidant.
De asemenea, poate avea proprietăți care ajută la combaterea cancerului.
Țelina conține și un flavonoid numit luteolină. Autorii unui articol publicat în 2009 au sugerat că luteolina poate avea proprietăți anticancerigene – poate ajuta la prevenirea răspândirii celulelor canceroase.
Unii practicieni ai medicinei chineze folosesc apio și extracte de țelină pentru a reduce tensiunea arterială.
Un studiu a analizat efectul extractelor din semințe de țelină asupra tensiunii arteriale la șobolani care aveau tensiune arterială normală sau hipertensiune indusă artificial.
Autorii au conchis că extractele au redus tensiunea arterială și au crescut ritmul cardiac la șobolanii cu tensiune arterială mare, dar nu și la cei cu tensiune arterială normală. Cu toate acestea, nu există dovezi puternice că semințele de țelină ajută la scăderea tensiunii arteriale la oameni.
Apio este, de asemenea, o sursă bună de fibre, iar rezultatele unei analize Cochrane au sugerat că persoanele cu un aport ridicat de fibre pot avea o tensiune arterială mai mică decât cei care urmează o dietă săracă în fibre.
Unii cercetători au sugerat că extractele din țelină pot ajuta, de asemenea, la prevenirea:
În plus, oamenii folosesc semințele de țelină pentru a trata:
Apio este alcătuit în principal din apă, dar oferă și fibre alimentare. O tulpină de țelină, care cântărește aproximativ 4 grame, furnizează aproximativ 0,1 g de fibre.
Dincolo de apigenină și luteolină, țelina conține și alți compuși vegetali care au proprietăți antioxidante puternice.